Ez egy nagyon finom, vendég elképesztő thai leves, itt most egy hipermarketben (ázsiai polc) is beszerezhető alapanyagokból álló verziót mutatok be, de a hitelesség kedvéért leírom az eredeti receptet is, amihez viszont már Ázsia bolti látogatás igényeltetik.

Diéta infó: Totálban 270 kalóriát és 7 gr szénhidrátot tartalmaz a leves

Egészség infó: a kókusztej magas zsírtartalma (87%) ellenére igen egészséges: nem hízlal és jót tesz az agynak és csontoknak. A garnéla rák pedig szuper szelén és protein forrás. Koleszterin tartalma, nem növeli a vér koleszterintartalmát.

Hozzávalók:

  • 1 l csirkealaplé
  • 1,5 dl kókusztej
  • 1/2 teáskanál kurkuma (ha nincs, akkor a feleennyi gyömbér is jó)
  • 1 lime
  • 1 teáskanál csili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 marok shiatzu gomba (aranyárban van, de kapható) vagy helyette 150 gr sima csiperke
  • 2-3 marok garnéla rák
  • 1 csipet szeletelt koriander levél a tetejére
  • 2 teáskanál halszósz

Amihez már az Ázsia bolt kell, de kihagyható:

  • 1 db citromfű
  • lime levél szeletelve

Elkészítés:

felteszem a csirkealaplevet főni és ha van beleteszem a citromfüvet kettétörve. Ha nincs, akkor csak simán belereszelem a lime héját és hagyom 1-2 percig főni. Hozzáadom a fokhagymát, csilit, lime leveleket és tovább főzöm 2 percig. Hozzáadom a rákot és 4 perc elteltével belerakom a kókusztejet, hal szószt és megkóstolom. Ha nem elég sós sózom, ha tól sós kókusztejjel javítok rajta.