Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tuti pizza 25 percben, lelkiismeretfurdalás nélkül

Az egészséges életmód ellentéte és így persze fő hiánya, a pizza. Jamie egy receptjét átalakítva, továbbfejlesztve ezt a kínzó hiányt is pótoltuk. Ráadásul mindössze 20 perc alatt kész!

Diéta infó: totál 79 gr szénhidrát, 650 kcal, ha szárazkolbásszal készítjük.

Hozzávalók:

Egy csésze teljes kiőrlésű/graham liszt

1/3 csésze langyos víz és benne feloldott szárazélesztő

egy kávéskanál olívaolaj

paradicsom szósz:

1/3 csésze paradicsom szósz

egy kávéskanál bazsalikom apróra vágva/szárítva

egy gerezd zúzott fokhagyma

só, bors

Feltét ízlés szerint:

sajt, szárazkolbász

vagy felszeletelt gomba és sajt

vagy zöldségek és sajt

Elkészítés:

A tészta összetevőit egyszerre kézzel összegyúrom, nem kell túlzásba vinni, nem kell tökéletesnek lennie. Félreteszem letakarva langyos helyen 15 percig picit kelni hagyom - ezalatt pedig összekeverem a szósz hozzátevőit. A megkelt tésztát félbevágom és két pizzát készítek belőle: nyújtófával 3-4 mm vastagra nyújtom. A tésztát belerakom egy előmelegített serpenyőbe a gázon, úgy hogy a széle peremet képezzen. Mindeközben folyamatosan  a meleg gázon tartom és úgy sütöm - ropogósra! - a tésztát. Bekapcsolom a sütőt 180 fokra. Ráteszem kb a szósz felét és egyenletesen eloszlatom. Ezután jöhet a feltét én most csabai szeletelt szárazkolbászt és pizzamozzarellát használtam, de isteni a gombás verzió is!

Mostanra már szépen megpirult a pizza alja, átrakom serpenyőstől a sütőbe és kb 10 percig sütöm tovább. Akkor jó, ha megpirult és megolvadt a sajt.

0 Tovább

Egyszerűsített tom yum leves

Ez egy nagyon finom, vendég elképesztő thai leves, itt most egy hipermarketben (ázsiai polc) is beszerezhető alapanyagokból álló verziót mutatok be, de a hitelesség kedvéért leírom az eredeti receptet is, amihez viszont már Ázsia bolti látogatás igényeltetik.

Diéta infó: Totálban 270 kalóriát és 7 gr szénhidrátot tartalmaz a leves

Egészség infó: a kókusztej magas zsírtartalma (87%) ellenére igen egészséges: nem hízlal és jót tesz az agynak és csontoknak. A garnéla rák pedig szuper szelén és protein forrás. Koleszterin tartalma, nem növeli a vér koleszterintartalmát.

Hozzávalók:

  • 1 l csirkealaplé
  • 1,5 dl kókusztej
  • 1/2 teáskanál kurkuma (ha nincs, akkor a feleennyi gyömbér is jó)
  • 1 lime
  • 1 teáskanál csili
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 marok shiatzu gomba (aranyárban van, de kapható) vagy helyette 150 gr sima csiperke
  • 2-3 marok garnéla rák
  • 1 csipet szeletelt koriander levél a tetejére
  • 2 teáskanál halszósz

Amihez már az Ázsia bolt kell, de kihagyható:

  • 1 db citromfű
  • lime levél szeletelve

Elkészítés:

felteszem a csirkealaplevet főni és ha van beleteszem a citromfüvet kettétörve. Ha nincs, akkor csak simán belereszelem a lime héját és hagyom 1-2 percig főni. Hozzáadom a fokhagymát, csilit, lime leveleket és tovább főzöm 2 percig. Hozzáadom a rákot és 4 perc elteltével belerakom a kókusztejet, hal szószt és megkóstolom. Ha nem elég sós sózom, ha tól sós kókusztejjel javítok rajta.

3 Tovább

Sült paprikás quinoa

Az egyik legnagyobb felfedezésem, egzotikus és finom, vendégségben is elsütöttem már. 15 perc alatt kész és garantálom, hogy ilyet még nem ettek a vendégek! ;)

Diéta infó: 1 csésze (185 gr) főtt quinoa 222 kalória és 40 gr szénhidrát

Egészséginfó: a Dél-amerikai szuperétel, a quinoa magas tápértékű, dús fehérjeforrás (12-18%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Magas protein tartalma miatt a vegetáriánusok, nem gabona léte miatt pedig a glutén érzékenyek kedvence lehet. Nálunk egyelőre csak fehér változatát láttam, de létezik vörös quinoa is.

Nehéz beszerezni, de a múlt héten megtaláltam a Tesco polcain! így a beszerzés is könnyen megoldható, nem nagyobb kihívás, mint a köles.

És akkor lássuk a receptet:

Hozzávalók:

  • 1 csésze quinoa (legalább háromszor átmosva)
  • két és fél csésze víz, vagy csirke alaplé
  • 2 kaliforniai, vagy nagyobb tv paprika
  • 2 nagyobb újhagyma
  • fetasajt
  • marok dió

Elkészítés:

10 perc alatt a sóval (kevés elég, a feta is elég sós) megfőzöm a quinoát. Főzés közben leszedem a habot, amik épződik, így biztos, hogy nem lesz keserű mellékíze. 10 perc után lefedem és 5 percet hagyom párolódni, letakarva.

a sütőben közben megsütöm a héjával felfelé a felszeletelt paprikát - amíg fekete nem lesz a héja, vagy a gáztűzhelyen a tűz rózsában pirítom meg. A még forró paprikát utána zacskóba rakom, hogy párolódjon és kb 5 perc után simán lehúzom a bőrét. Vékony szeletekre vágom.

egy száraz serpenyőben megpriítom kicsit a feldarabolt diót. Csak addig, amíg illatozni nem kezd

ugyanebben a serpenyőben kis olvialojaon megpirítom a karikákra vágott újhagymát.

a fetasajtot összemorzsolom és az egészet összekverem.

Isteni friss íze van.

0 Tovább

Indiai lencse – üdítő változatosság szilveszterre

Ezt a nagyon egyszerű lencsét nagyon sokszor csinálom, mert a párom imádja, és a főzést leszámítva semmi dolgom vele. Egy kb. 40 kilós, szuperpraktikus mauríciusi hindu lánytól tanultam az elkészítését.

Diéta infó: ½ csésze (100 gr-nak felel meg) főtt lencse 50 gr szénhidrátot és 260 kalória

Egészséginfó:  a lencse nagyon jó rost forrás, ½ csészényi 22 gramot tartalmaz, és 16 gr proteint. 100 g lencse folsavtartalma egy egészséges felnőtt napi szükségletének kb. 90 százalékát fedezi.

Hozzávalók:

  • 250 gr lencse
  • víz, vagy csirke alaplé
  • egy fokhagyma
  • 2 evőkanálnyi Garam masala fűszerkeverék
  • egy paradicsompüré konzerv

Elkészítés:

Minimum két órára beáztatom a jól átmosott lencsét, kétszeres vízbe. A felduzzadt lencsét felteszem annyi csirke alaplében főni, ami kb. kétujjnyira elfedi. Sózom, belenyomom a fokhagymagerezdet és a Garam masalát. kb. 15-20 perc múlva, mikor már a folyadék jórészét elfőtte belekeverem a paradicsompürét, és megkóstolom. Ha kell még sózom, adok hozzá garam masalát és teljesen puhára főzöm. Isteni köretként, de akár főételként is.

0 Tovább

Jamie karácsonyi pulykapitéje máshogy

Még Amerikában kóstoltam meg a sós pitét és azóta nagy rajongója vagyok. Most Jamie karácsonyi verzióját sütöm. Én egyébként úgy egyszerűsítem a dolgomat, hogy egyszerre több adag tésztát elkészítek és adagokra bontva lefagyasztom. így legközelebb már csak elő kell venni.

Diéta infó: totálban 210 gr szénhidrát, 1740 kalória

Egészség infó: A póréhagymát jó mangán, B6-, C-vitamin-, folate-, vasforrásként tartják számon. Ruténtartalmának köszönhetően védi és erősíti a hajszálereket.

Hozzávalók:

Tésztához:

1,5 bögre graham, tönköly stb liszt

5 dkg hideg margarin, 2 evőkanál olívaolaj

3-4 evőkanál hidegvíz, adagolva

+ karácsony: egy marék gesztenye és két evőkanál lestyán

Töltelék:

60 dkg maradék, vagy frissen pirított pulyka

1 kg póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál rozmaring

2 dl csirke alaplé

3-4 kanál tejföl/tejszín

Elkészítés:

A tésztával kezdem: a vajat, olajat, lisztet, sót egy tálban összemorzsolom, majd apránként hozzáadom a vizet és addig gyúrom csak amíg összeáll. Fél órára a hűtőbe teszem pihenni.  A póréhagymát felkarikázom és a felaprított fokhagymával, sóval-borssal kis olívaolajon felteszem dinsztelni fedő alatt. kb 25 perc kell neki. Ezalatt megpirítom a felkockázott húst sóval-borssal, rozmaringgal. A húst hozzáadom a póréhagymához kis graham lisztet keverek hozzá és felöntöm a csirkealaplével, hogy éppen ellepje. Megvárom míg felforr és utána hozzákeverem a tejfölt. 1-2 percig hagyom rotyogni.

Ezalatt a pitetésztát kinyújtom és az egyik felén eloszlatom a gesztenyét, lestyánt, majd ráforgatom a tészta másik felét – réteget képezek – és újra kinyújtom. egy kicsit nagyobbra, mint a kinézett tűzálló tál.

Kb meg is vagyok: a tölteléket lecsöpögtetem a levétől és tűzálló tálba teszem, ráborítom a tésztát és a széleit benyomkodom, villával megszurkálom, tojással bekenem és 30 percre 180 fokos sütőbe teszem.

A töltelék levéből mártást készítek.

Csirkés gombás verzió

A mélyhűtőből előveszem a tésztát és csak a töltelékkel szórakozom:

Megpirítok 60 dkg felkockázott csirkemellet sóval-borssal, félreteszem és megdinsztelek 1 apróra vágott hagymán fél kiló gombát. Összeöntöm őket és hozzájuk keverek egy konzerv kukoricát, kis lisztet keverek hozzá (1-2 evőkanál) és utána 1 dl tejszínt, esetleg sajtot adok hozzá. Tésztafedő és irány a sütő.

0 Tovább
«
12

Fitt és finom

blogavatar

Az egészséges életmód nem furcsa magvak szomorú rágcsálását jelenti. A tudatos étkezők is lehetnek gourmandok. Egy kis odafigyeléssel szinte minden étel lehet fit és finom.

Utolsó kommentek