Nincsen karácsony zserbó nélkül, így most megosztom veletek a még nem érződik, de mi is ehetjük zserbóm receptjét.
Diéta infó: 100 gr szerbó kb 538 kalória és 15-18 gr szénhidrát
Egészség infó: A dió gazdag rostokban, fitonutriensekben, antioxidánsokban, mint az E-vitamin és a szelén Az omega 3 zsírsavtartalma is jelentős. A régi népgyógyászatban belsőleg a vér tisztítására, illetve gyomor és bélhurut esetén alkalmazzák.
Hozzávalók:
A tésztához:
200 g graham/teljeskiőrlésű liszt
50 g margarin, 50 gr olívaolaj
15 g xillit
1 db tojássárgája
1 dl tej
csipet só
10 g élesztő
5 g sütőpor
A töltelékhez:
120 g xillit
250 g darált dió
600 g baracklekvár - dietetikus
őrölt fahéj
1 db citrom reszelt héja
vaníliás cukor
A tetejére:
étcsokoládé
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és egy tortaforma, tepsi alját kipapírozzuk/vajazzuk. Először a tésztát készítjük el. Az összes összetevőt kimérjük egy tállba, és jó alaposan összegyúrjuk. Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és öt egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és nagyon vékonyra, nyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tortakarikát. Eloszlatunk rajta 3 evőkanál baracklevárt. Most egy külön edényben keverjük össze a darált diót, a xillitet, fahéjat és vaníliás cukrot, valamint a citromhéjat. Ezután a diós keverék negyedét eloszlatunk egyenletesen a formában, a barackíz tetején. És ezt háromszor megismételjük. Az utolsó tésztalapot megszurkáljuk villával és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 45 percre. Még melegen húzogassuk végig a tetején a csokit, ami így egyenletes réteget képez.
Utolsó kommentek